Köddé váló Facebook posztok: merre tart a legnagyobb közösségi portál?

A Facebook háza táján nincs minden rendben mostanság, ugyanis az elmúlt hetekben többször is hallhattunk arról, hogy régebbi és friss posztok is eltűnnek, láthatatlanná válnak megosztott tartalmak, fényképek és videók. Mindez magánszemélyként és céges Facebook oldalak számára is igencsak bosszantó lehet, és nagymértékben megnehezíti a biztonságos felhasználást.

 

Apropó, biztonság! A közelmúltban több hír is szólt arról, miszerint a Messenger segítségével küldhető hangüzeneteket és video beszélgetéseket is lehallgatja a legnagyobb közösségi portál. A cél állítólag nem más, mint az, hogy a felhasználókról még pontosabb profilt alkothassanak, melynek a reklámok célcsoporthoz eljuttatásában van döntő szerepe. Természetesen a Facebook tagadja az adatok ilyen formában történő felhasználását.

 

Probléma a megosztott tartalmakkal

 

Az elmúlt hetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy ezúttal főként a más online felületekről linken keresztül megosztott tartalmakkal akad sok gond. Nem ritka, hogy ezek néhány másodpercig látszanak, majd egyszerűen köddé válnak és többé nem elérhetőek. A legtöbben arról számoltak be, hogy a linkek alkalmazásával közzétett hivatkozásokat érint csak a probléma, mások szerint pedig már a szöveges tartalmak és a fényképek is el-eltűnni látszanak a portál dzsungelében. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy linken keresztüli hivatkozásokat a Facebook algoritmusa spam-ként érzékeli. De akkor mégis hova tűnnek a megosztott szöveges bejegyzések és képek?

 

Elsősorban európai oldalak érintettek

 

A magánszemélyek posztjai éppen úgy érintettek a témában, mint az oldalak megosztásai. Úgy tűnik azonban, hogy a probléma csupán Európában jelentkezik - már ha ez valamennyire is vigasztalja azokat, akik tapasztalják a meghibásodást. A Facebook-kal kapcsolatban az elmúlt években szinte rendszeresen észlelhetőek hasonló gondok, de előbb vagy utóbb kijavításra kerülnek ezek. Most sincs másként, ugyanis akadnak, akik már ismét látják bejegyzéseiket és a megosztás funkció is hibátlan már számukra.

 

Pengeélen a megbízhatóság?

 

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az időről-időre jelentkező problémák és a biztonsággal kapcsolatos mendemondák miként vetítik előre a legnagyobb közösségi portál jövőjét. A tapasztalatok szerint egyre több azon felhasználók száma, akik kétszer is meggondolják, hogy mit posztoljanak saját magukról, életükről, és ebben már bizony nem csak a másokba vetett, hanem a közösségi oldal felé táplált bizalom is szerepet játszik.

 

Tény ugyanakkor, hogy még mindig elképesztő mennyiségű posztot hagy az átlag felhasználó maga után, és rengeteg lájk és hozzászólás is jellemzi a fiatal korosztály közösségi tevékenységét. Megbízhatóság és problémamentes működés ide vagy oda, a Facebook célirányos használatának elsajátítása még mindig sokak számára jelent kihívást. Mindenképpen említést érdemel az is, hogy amennyiben bármilyen meghibásodást is észlelünk a Facebook alkalmazása közben, érdemes várni egy kicsit, mielőtt rémhíreket terjesztő posztokkal igyekeznénk elrettenteni felhasználó társainkat.